Orta Doğu bölgesindeki artan gerilim, altın fiyatlarında dalgalı bir seyir izlenmesine yol açıyor. 26 Mart 2026 tarihli habere göre, ABD’nin olumlu ekonomik beklentileri ile İran’ın karşıt açıklamaları piyasalarda belirsizlik yaratmakta. Bunun yanı sıra, petrol fiyatlarının yükselişi enflasyon üzerindeki etkisi bakımından yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
Orta Doğu’ya dair gelişmeler, küresel borsa endekslerinde dalgalanmalar yaratıyor. ABD’den gelen gerilimlerin azalabileceğine yönelik iyimser mesajlar ile İran yönetiminin ise bu duruma zıt açıklamaları, varlık fiyatlarındaki dalgalanmayı artırıyor. Petrol fiyatlarındaki artışın dünya genelinde enflasyonist baskıları artırabileceği öngörülürken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şahin bir duruş sergilemesi bekleniyor. Bu bağlamda, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,36 seviyesine ulaşırken, dolar endeksi de kritik 100 seviyesine yakın seyrettiği gözlemleniyor.
ONS ALTIN
Orta Doğu’daki gerilimleri azaltma çabalarında net ilerleme beklenirken, dün altının ons fiyatı yüzde 0,7 artarak 4 bin 506 dolara yükseldi, ancak yeni işlem gününde yüzde 0,3 düşüşle 4 bin 490 dolardan işlem görüyor.
YURT İÇİNDE ALTIN FİYATLARI
– Gram altın: 6 bin 319 lira
– Çeyrek altın: 10 bin 728 lira
– Cumhuriyet altını: 43 bin 712 lira
– Tam altın: 42 bin 896 lira
– Yarım altın: 21 bin 448 lira
DÖVİZ FİYATLARI
Döviz fiyatları ise şu şekilde:
– Dolar: 44,3737 lira
– Euro: 51,4626 lira
– Sterlin: 60,0157 lira
Dolar/TL, dünü 44,3320’den kapatırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 44,3710’dan işlem görüyor.
BIST 100 ENDEKSİ GÜNÜ POZİTİF KAPATTI
Borsa İstanbul’da dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,26 artışla 12.963,87 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise dün akşam seansında normal seans kapanışına göre yüzde 0,24 azalarak 15.163,00 puandan işlem gördü.
BIST 100’DE DESTEK VE DİRENÇ KONUMU
Analistler, ABD ile İran arasındaki gelişmelere dair haber akışının yanı sıra, yurt içinde para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 13.100 ve 13.200 puan direnç, 12.800 ve 12.700 puan ise destek konumunda değerlendiriliyor.
Kaynak: Ensonhaber Haber Merkezi – Yazar: Mehmet Karaman

