Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, alerjik rinitin zamanında tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Dr. Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi hafif başlayan belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Alerjik reaksiyonların, vücudun doğuştan gelen duyarlılığı sonucu oluşabileceğini söyleyen Dr. Erdoğan, bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan alerjilerin burun akıntısı, hapşırma, öksürük, burun ve boğazda kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini açıkladı. Başlangıçta hafif seyreden şikayetlerin zamanla yaşam kalitesini etkileyebileceğini belirtti.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER

Dr. Erdoğan, alerjik rinitin etkili bir tedavisinin alerjen maddelerden uzak durmak olduğunu belirtti ancak bunun her zaman mümkün olmadığını da ekledi. Belirtilerin kontrol altına alınması için ilaç kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Erdoğan, ilaç tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi.

İŞİTME KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN TEDAVİ ŞART

Alerjik rinitin sadece burun tıkanıklığı ile sınırlı kalmadığını belirten Dr. Erdoğan, tedavi edilmediğinde horlama, uyku apnesi, kronik sinüzit ve orta kulakta sıvı birikimi gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıkladı. Dr. Erdoğan, orta kulaktaki sıvı birikiminin işitme kaybına yol açabileceğini belirtti.

DOĞRU TANI ÖNEMLİ

Alerjik belirtilerin üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabildiğini söyleyen Dr. Erdoğan, alerjilerin doğru tanı konulmadığında antibiyotik kullanımına neden olabileceğini ve yanlış tedaviye yol açabileceğini ifade etti. Doğru tanının komplikasyonları önlemede önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Erdoğan, alerjiye erken tanı konulmasının çocuklarda işitme ve konuşma gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.