Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Mikroplastiklerin Organlarımıza Etkileri

Tüketilen sularda, öğle yemeklerinde, kaplarda hatta solunan havada farkında olmadan mikroplastiklerden zarar görüldüğünü belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, plastiklerin sadece çevreyi değil, kalp, beyin ve böbrekler de dahil olmak üzere neredeyse tüm organlarımızı etkilediğini belirtti.

Prof. Dr. Demir, mikroplastiklerin kalp krizi, inme ve ölüm riskini dört kat artırdığını vurgulayarak, “Kalp dokusunda ve yağ tabakasında tespit edildi” dedi.

Mikroplastiklerin etkileri hakkında bilimsel olarak yapılan çalışmalardan bahseden Prof. Demir, New England Journal of Medicine’da yayımlanan bir araştırmada mikroplastik barındıran hastalarda kalp krizi, inme ve ölüm riskinin dört kat arttığı sonucuna varıldığını açıkladı.

Araştırmalar sonucu, mikroplastiklerin sindirim sistemiyle sınırlı kalmayıp, kalbin etrafındaki yağ dokusunda, kalp kası içinde ve hatta beyin dokusuna ulaştığı tespit edildi. Bu durumun, damar plaklarının kırılgan hale gelmesine ve kalp krizine zemin hazırladığını belirten Prof. Dr. Demir, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki tehdit edici etkilerine dikkat çekti.

Nanoplastiklerin de beyin dokusuna zarar verme potansiyeline değinen Prof. Demir, plastik kullanımının azaltılması gerekliliğine vurgu yaparak, cam ya da paslanmaz çelik malzemelerin tercih edilmesi gerektiğini ve tek kullanımlık plastiklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Haberin tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.