26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İstatistikleri

26 Haziran’da kutlanan Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’nde, Prof. Dr. Kültegin Ögel, Türkiye’deki uyuşturucu bağımlılığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ögel, “Uyuşturucu Kullanımına Bağlı 25 Yaş Altı Ölümlerde Dünyanın İlk 5 Ülkesi Arasındayız” dedi.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, Türkiye’deki uyuşturucu kullanımı verilerinin endişe verici düzeyde arttığına dikkat çekti. Özellikle 2017 yılında ülkemizde uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarının oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Ögel’in değerlendirmelerine göre, 25 yaş altı bireylerde uyuşturucuya bağlı ölümler konusunda dünya genelinde ilk 5 ülke arasında yer almamız endişe verici bir durumu ortaya koyuyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin 2024 raporuna göre, ülkemizde genç yaş gruplarında madde kaynaklı ölüm oranları oldukça yüksek.

Uyuşturucu Kullanımının Analizi

Uyuşturucu kullanımının yaygınlığı hakkında yeterli saha araştırmasının olmamasına rağmen, Prof. Dr. Kültegin Ögel’in farklı veri yöntemleriyle elde ettiği sonuçlar, kullanımın arttığını gösteriyor. Atık su analizlerine göre, ülkemizde ciddi seviyede uyuşturucu kullanımı bulunmakta. Bu durum, önlemlerin arttırılması ve daha etkin tedavi yöntemlerinin benimsenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

Ögel’e göre, uyuşturucu kullanımı sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurmakta. Ayrıca, atık su analizlerine göre ülkemizde uyuşturucu kaynaklı ölümler, genç yaş gruplarında önde gelmekte ve bağımlılığın toplumun geleceğini tehdit eden bir sorun olduğu kanıtlanmış durumda.

Tedaviye Erişim Sorunları

Bağımlı bireylerin tedaviye başvurmaktan çekinmelerinin altında, sosyal ve hukuki endişeler yatmaktadır. Prof. Dr. Kültegin Ögel, tıbbi kayıtların gizliliği konusundaki güvensizlik gibi faktörlerin tedaviye başvuruları engellediğini belirtiyor. Psikolog Mert Kaya ise, madde bağımlılığını bir “beyin hastalığı” olarak nitelendiren ve bağımlılık sürecinin sadece fiziksel değil psikolojik kökenli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.