Sivrisineklerde virüs alarmı: 10 kişiden biri ölüyor

Avrupa’da sivrisinek kaynaklı hastalıklar bu yıl rekor seviyeye ulaştı. Uzmanlar, özellikle Batı Nil Virüsü ve chikungunya vakalarında artışa dikkat çekerek salgın uyarısı yaptı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Batı Nil Virüsü’nün kıtada şimdiye kadarki en büyük salgınlara yol açabileceğini duyurdu.

Virüs, sivrisinek ısırığıyla bulaşıyor ve sinir sistemini etkiliyor. Hastalığa yakalanan her 10 kişiden biri hayatını kaybediyor.
Hastalığın yayılmasına neden olan Asya kaplan sivrisineği, 10 yıl önce Avrupa’da 114 bölgede görülürken bugün 369 bölgeye yayılmış durumda. Bu türe İstanbul’da da rastlanıyor.

Bu yıl Avrupa’da Batı Nil Virüsü’ne bağlı 335 vaka tespit edildi. Romanya ve İtalya’da ise 10 kişi yaşamını yitirdi. Bu rakam, son üç yılın en yüksek verisi olarak kayıtlara geçti.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLABİLİYOR

NTV’ye konuşan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın belirtilerini kas ve eklem ağrıları, halsizlik ve yorgunluk olarak sıraladı. Ancak ileri yaşta olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hastalık daha ağır seyrediyor. Bu vakalarda beyin ya da omurilik iltihabına yol açabilen virüs, ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

Related Posts

Bu saatlerde sakın kahve içmeyin: Mutsuzluğa ve depresyona sürüklüyor

Birçok kişi için güne kahve ile başlamak vazgeçilmez bir alışkanlık olarak biliniyor. Kafein sayesinde enerji veren bu içecek, gün içinde performansı artırıp zihni açsa da, uzmanlar her saatte kahve içmenin aynı etkiyi yaratmadığını belirtiyor. Özellikle bu saatler arasında içilen kahvenin, mutluluk üzerinde olumsuz etki yaratarak kişiyi mutsuzluğa ve depresyona sürükleyebileceği ifade edildi.

‘Şiddete zemin hazırlıyor’ uyarısı: Kıskançlığı asla normalleştirmeyin

Kıskançlık, birçok kişi için aşkın doğal bir parçası olarak görülüyor. Ancak bu duygu kontrolden çıktığında, ilişkilerde yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, patolojik kıskançlık olarak adlandırılan bu durumun, şiddet olaylarından ayrılık sebeplerine kadar birçok olumsuzluğu tetiklediğini ortaya koyuyor.

30 kaşındaki kadının taktığı yüzük kanseri doktorlardan 8 ay önce tespit etti

Giyilebilir teknoloji, kanserle mücadelede yeni bir çığır açtı. 30 yaşındaki bir kadın, parmağındaki akıllı yüzüğün vücut sıcaklığı ve kalp atış hızındaki anormal ve sürekli değişiklikleri tespit etmesi sayesinde, doktorların teşhis koymasından 8 ay önce vücudunda bir sorun olduğunu fark etti.

Riskli gebelere ‘güvenli destek’ sağlıyorlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gebe Okulu, riskli gebelik geçiren hamilelere eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sunarak bilinçli annelik sürecine destek olup, doğumla ilgili kaygıların azaltılmasını sağlıyor.

Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Ağrısız başlıyor, sessizce ilerliyor ve sonu körlük olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının bu sinsi tehlikesine dikkat çekerek; ileri yaş, hipertansiyon ve sigara kullanımının riski artırdığını belirtti.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?