Maliye Bakanlığı şimdi de onların peşinde! Bakan Şimşek uyardı: Ceza kesilecek

Gelir İdaresi e-ticaret gelirlerini denetliyor

Gelir İdaresi, e-ticaretin vazgeçilmez bir parçası olan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için inceleme başlattı. GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını detaylı bir şekilde analiz etti.

Bakanlık veri tabanından alınan veriler incelendiğinde, yüksek riskli mükellefler belirlendi. Bu incelemeler sonucunda, gelir veya kurumlar vergisi açısından mükellefiyeti olmayan, beyanname vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4.095 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin 37 milyar liralık hasılatı gizlediği ortaya çıktı.


PEK ÇOK SEKTÖR DENETLENDİ

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti gibi sektörlerde faaliyet gösteren ve sanal POS aracılığıyla gelir elde eden mükelleflerin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Örneğin, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2.284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi. Bu kişinin, internet üzerinden bilgisayar malzemeleri satışı yaptığı ortaya çıktı ve hakkında yasal işlem başlatıldı.

UYUM GÖSTERMEYENLERE CEZA

GİB, vergi kayıplarını engellemek için “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye soktu. Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanname vermeyen veya eksik beyan veren kişiler uyarılarak gönüllü uyuma davet edildi. Düzeltme yapan mükelleflere daha hafif cezai yaptırım uygulanacak.

Ancak çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermeyen ya da gelirlerini gizlemeye devam eden kişilere vergi incelemesi ve cezai işlem başlatılacak.


“CEZA MEKANİZMASI DEVREYE ALINACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kayıplarının daha kolay takip edilebildiğini belirterek, “Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler vergilerini ödemek zorunda. Gönüllü uyum sağlamayanlar için cezai işlemler devreye girecektir.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.

Belediye meclisi onayladı: En sık kullanılan hat öğrencilere 1 lira oldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, haziran ayı meclis toplantısında, öğrencilerin yoğun olarak kullandığı Menteşe-Akyaka güzergahında öğrenci biniş ücretini 1 TL olarak belirledi.

İnşaat maliyetlerindeki artış 54 ayın en düşüğüne geriledi

İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış nisanda yüzde 22,69’a gerilerken, bu veri son 54 ayın en düşük artışı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye gerçeği devletin verilerinde

2025 yılının ilk dört ayında kamu kurumları yoksullukla mücadele için 114 milyar 702 milyon 433 bin TL ödedi sosyal yardım alan kişi sayısı 20 milyona yükseldi.

AKM’de 5G’yle sanat deneyimi

Türk Telekom, ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) teknolojiyle sanatı birleştiren yeni bir uygulama başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, 5G altyapısına sahip kültür ve sanat merkezi AKM’de hayata geçirdiği yenilikçi uygulamayla, sanatseverlerin etkinliklere kesintisiz bir şekilde erişimini mümkün hale getirdi.