Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok

Google’ın Yeni Güvenlik Önlemleri Kullanıcıları Koruyacak

Google, 13 Mayıs’ta yayınladığı blog yazısında detaylarıyla anlattığı yeni güvenlik önlemleriyle, özellikle sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılıklara karşı önlem alıyor. Bilgisayar korsanlığı becerileriyle değil, kullanıcıları kandırarak bilgi çalmaya çalışan dolandırıcılara karşı güçlü bir koruma sağlanıyor.

Telefon Görüşmelerinde Güvenlik Sistemi Devrede

Vice haberine göre, Android 16 ile gelen önemli yeniliklerden biri, telefon görüşmeleri sırasında aktif hale gelen yeni koruma sistemi. Bu sistem, rehberinizde kayıtlı olmayan biriyle konuşurken şu riskli işlemleri yapmanızı engelliyor:

  • Yeni indirilen kötü amaçlı bir uygulamaya “erişilebilirlik izni” verme – bu izinle uygulama cihazın neredeyse tamamını kontrol edebilir.
  • Android’in yerleşik güvenlik sistemi Google Play Protect’i devre dışı bırakma.
  • Tarayıcı ya da mesaj uygulaması gibi kaynaklardan ilk defa manuel olarak bir uygulama yükleme – bu tarz uygulamalar genellikle Google tarafından denetlenmez.

Bu özellik, dolandırıcıların sizi arayıp telefon görüşmesi sırasında manipülatif işlemler yapmaya çalıştığı durumlarda devreye girerek sizi potansiyel tuzaklardan koruyor.

Mesajlardaki Dolandırıcılıklar İçin Yapay Zekâ Destekli Güvenlik

Google, Android Mesajlar uygulamasına 4 Mart 2025’te eklediği yapay zekâ destekli “Dolandırıcılık Tespiti” özelliğiyle, kargo teslimatı ve iş ilanıyla ilgili sahtekârlıkların yanı sıra çeşitli mesaj tabanlı dolandırıcılıklara karşı koruma sağlıyor:

  • Otoyol veya diğer hizmetler için sahte fatura talepleri.
  • Kripto para dolandırıcılıkları.
  • Banka ve finans kuruluşlarını taklit eden mesajlar.
  • Hediye çeki ve sahte ödül mesajları.
  • Sahte teknik destek çağrıları.

Yapay Zekâ Gerçekten İşe Yarıyor

Google’ın bu adımı, yapay zekânın kullanıcı güvenliği gibi önemli bir alanda rol alması açısından büyük bir gelişme. Artık sadece e-postaları yazdırmak veya alışveriş açıklamaları oluşturmakla kalmayıp, dolandırıcıların kişisel bilgilerimizi çalmaya çalıştığı durumlarda da devreye girerek bizi koruması birçok kullanıcı için büyük bir güvence sağlayacaktır.

Related Posts

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Uçaklarda yerli uyduyla internet hizmeti başlıyor

Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink’in konuşamayan ilk hastası, beyin çipi sayesinde tek bir tuşa basmadan bir YouTube videosu hazırladı.

Ubisoft’un 9 yeni Assassin’s Creed oyunu geliştirdiği ortaya çıktı

Yeni bir iddiaya göre Ubisoft, yeni Assassin’s Creed oyunları üzerinde çalışıyor.

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …