Türkiye’nin deniz dibi filosuna taze kan: DÖKER-1 gemisi denizle buluştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Yeni DÖKER-1 Gemisi Denize İndirildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama faaliyetlerinde kullanılacak olan yeni DÖKER-1 gemisinin denize indirildiğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, “750 metreküp taşıma kapasitesi, 7.5 knot hızı ve ortadan açılır yük boşaltma özelliği ile yeni gemimiz, denizdibi tarama kapasitemizi önemli ölçüde artıracak.” şeklinde konuştu.

Denize indirilen DÖKER-1 gemisinin, uzun dökü mesafelerinde sağlayacağı hız ve kapasite avantajı ile limanlarda, tersanelerde ve balıkçı barınaklarında yapılan tarama çalışmalarına hız kazandıracağını belirten Bakan Uraloğlu, ayrıca bin 700 metreküp kapasiteli emici tip yeni bir geminin inşa sürecinin de devam ettiğini aktardı.

38 Gemilik Filoya Yeni Takviye

Bakanlık bünyesinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İstanbul, İzmir ve Samsun Denizdibi Tarama Başmühendislikleri tarafından yürütülen denizdibi tarama faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Uraloğlu, “Mevcut 38 deniz aracı ve yaklaşık 210 personelle 2024 yılında 730 bin metreküp denizdibi taraması gerçekleştirdik. Büyüyen liman ve tersane kapasiteleri ile balıkçı barınaklarının ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına çalışmalara devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada olduğu göz önüne alındığında denizdibi tarama faaliyetlerinin, büyük kapasiteli gemilerin limanlara güvenli bir şekilde yanaşabilmesi ve mevcut limanların şartlarının iyileştirilmesi açısından önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Denizdibi tarama faaliyetleri; sadece büyük gemilerin elleçleme yapabilmesi için değil, aynı zamanda gemi bakım-onarımları, yeni gemi inşa projeleri ve su yollarının emniyetli hale getirilmesi için de büyük önem taşıyor. Özellikle çevrenin, denizin ve kıyı şeridinin korunması, kıyı erozyonunun önlenmesi ve mevcut su derinliğinin muhafazası konularında bu çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz.”

Bakan Uraloğlu, denizlerde yaşanan kirliliğin de denizdibi tarama faaliyetlerinin önemini artırdığını belirterek, “Bu faaliyetlerimizle hem çevreyi koruyor hem de Türkiye’nin deniz ticaretinde küresel rekabet gücünü artırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Motorine zam geldi: Güncel akaryakıt fiyatları ne oldu?

Motorine zam geldi: Güncel akaryakıt fiyatları ne oldu?

Sayıştay “kamu zararı” dedi, DSİ memurlarından giyim yardımı paraları faiziyle istendi

Sayıştay, memura yapılan giyim yardımlarını kamu zararı saydı, DSİ’de uygulanan karar tüm kamu kurumlarını kapsayabilir

Elon Musk Suudi Arabistan kraliyet ailesi için ne planlıyor?

Suudi Arabistan onlarca yıldır petrolle anılıyor; ancak Elon Musk’a sorarsanız , bu yakında tarih kitabındaki sıradan bir bölüm olacak. Girişimci ve dünyanın eski (ya da şu anki?) en zengin adamı Elon Musk, yakın zamanda eski ABD Başkanı Donald Trump …

Kritik adım geldi! Çin’den Boeing kararı

Bloomberg, Pekin’deki yetkililerin bu hafta yerel taşıyıcılara ve devlet kurumlarına ABD’de üretilen uçakların teslimatlarının devam edebileceğini söylemeye başladığını belirtti. Nisan ayında Boeing’in Çin’deki teslimat merkezinde bulunan en az üç …

İngiltere işsizlik oranlarında yeni rekor

İngiltere’de Ocak-Mart 2025 döneminde işsizlik oranı, dört dönem boyunca yüzde 4,4 seviyesinde kaldıktan sonra yüzde 4,5’e çıkarak beklentilerle uyumlu gerçekleşti. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan verilere göre bu artış …

Uçakta bu kurala uymayan yolcuya anında para cezası kesilecek

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı yeni genelgeyle birlikte, uçakta emniyet kemeri ikaz ışığı sönmeden ayağa kalkan yolcuları para cezası bekliyor. Türk Hava Yolları bu kurala uymayan yolcuları “kural dışı” kabul edecek.