Sanayi devleri zarar açıkladı

2024 Yılında Sanayi Devlerine Zorlu Bir Yıl Olarak Yansıdı

Geçtiğimiz yılın zorlu ekonomik koşulları, sanayi devlerini de olumsuz etkiledi. Satışlarda düşüş yaşanırken, kârlılıkta sert düşüşler görüldü. Sanayi devlerinin özkaynakları yüzde 31.6 artarken, borçlardaki artış yüzde 45.1’e ulaştı. Araştırmaya göre, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 152 şirket zarar açıkladı.

Toplam Borç 5.8 Trilyon Lira

2024 yılında İSO 500’ün aktif toplamı 12.1 trilyon liraya yükseldi. Özkaynaklardaki artışla birlikte toplam borç miktarı 5.8 trilyon liraya çıktı. Üretimden satışlardaki reel düşüş devam ederken, İSO 500’ün faaliyet karı yüzde 31.6 oranında azaldı.

152 Kuruluş Zarar Bildirdi

İSO 500’ün satış kârlılığı oranı yüzde 8.6’dan yüzde 2.6’ya geriledi. 2024 yılında zarar eden kuruluş sayısı 96’dan 152’ye yükseldi. Finansman giderleri faaliyet karına oranla yüzde 96.6 seviyesine ulaştı.

‘Sanayi Artık Enflasyon Faturasını Ödememeli’

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin enflasyon ile mücadelesinin yüksek faiz maliyetlerine dönüştüğünü belirtti. Bahçıvan, sanayinin bu durumu artık kaldıramayacağını vurgulayarak, sektörün enflasyon yükünden kurtarılması gerektiğini ifade etti.

Kazanılan Karların Bir Kısmı Finansmana Gitti

İSO 500’ün kârlılık analizine göre, 2024 yılında net kambiyo zararı kaydedildi. Şirketler, net kârlarının bir kısmını finansman giderlerine aktardı. Faaliyet karı ile finansman giderlerinin oranı yüzde 96.6’ya ulaştı.

İlk 10’a Yeni İsimler Eklendi

Önde gelen sanayi kuruluşları arasındaki ilk sıralar değişmedi ancak yeni isimler ilk 10’a girdi. Geçen yıl ilk 10’da yer almayan İskenderun Demir Çelik ve Hyundai Motor Türkiye Otomotiv, bu yıl listede kendilerine yer buldular.

Devreden KDV Yükü arttı

İSO 500’ün devreden Katma Değer Vergisi tutarı yüzde 26.9 oranında artarak 85 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu durum, sanayi şirketlerinin nakit akışını olumsuz etkileyerek enflasyon dönemlerinde ek bir yük getiriyor.

Related Posts

TÜİK yayımladı: Sanayide sert düşüş!

TÜİK, nisan ayına ilişkin ücretli çalışan verilerini paylaştı. Üç ana sektördeki değişim dikkat çekerken, bazı sektörlerde düşüş yaşandı. Açıklanan veriler, istihdamın yönünü ortaya koydu.

TÜED Genel Başkanı Ergün’den emekliler için seyyanen zam talebi

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliler için seyyanen zam talebinde bulundu.

Bakan Uraloğlu tarih verdi: Boğaz geçiş ücretlerine zam geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan “altın frank” değerinin, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini bildirdi.

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.