Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Netanyahu, muhalefetin hükümeti devirme planını son anda önledi

İsrail Parlamentosu’nda yapılan oylamada, muhalefetin parlamentoyu feshetme önergesi reddedildi. Oylama, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sağcı hükümetine bugüne kadarki en ciddi meydan okumalardan birini olarak kayıtlara geçti.

Netanyahu’dan Osmanlı çıkışı: Geri dönmeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin ziyareti dolayısıyla yaptığı konuşmada konuyu Osmanlı İmparatorluğu’na getirdi. İsrail Meclisi genel kurulunda konuşan Netanyahu, Arjantin’in 19’uncu yüzyılın ikinci …

AKP’li Ayşe Böhürler, vekil seçimini parti değişikliği zannetti: Hakan Bey’e hoş geldiniz diyorum

AKP Kayseri vekili Ayşe Böhürler, Hakan Bahçetepe’nin tutuklanmasının ardından yerine Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Vekilliği için yapılan seçimi değerlendirdi. Hakan Bahçetepe’nin AKP’ye geçtiğini zanneden Böhürler, “Böylece bölgesine çok daha iyi hizmet edeceğini düşünmüş olabilir. Kendisine hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.

Kaliforniya valisi halka hitap etti, ancak sesi gelmedi: Dakikalarca kendini dinledi

Prortestolarla çalkalanan Los Angeles şehrinin bulunduğu Kaliforniya eyaleti Valisi Gavin Newsom’un televizyonda yayınlanan konuşması, teknik aksaklıklar nedeniyle sessiz başladı. Konuşan, ancak dakikalarca sesi duyulmayan vali alay konusu oldu. Ancak konuşmasının içeriği, aksaklıklara rağmen yankı uyandırdı.

Yunanistan’da 3.7 büyüklüğünde deprem!

Yunanistan’da Selanik yakınlarında 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Kürtçe ‘şehitler ölmez’ yazdı, 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı

Kayseri’de sosyal medya paylaşımında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla hakim karşısına çıkan sanığa 1 yıl 6 hapis cezası verildi.