Microsoft’un İsrail Hükümetine Verdiği Hizmetler Açıklandı
Microsoft, 7 Ekim 2023 sonrası İsrail hükümetine hizmet sağladığını kabul etti. Şirket tarafından yapılan açıklamada, ticari anlaşmaların ötesinde özel teknoloji erişimleri konusunda bazı durumlarda anlaşmaların yapıldığı belirtildi. Ayrıca, İsrail hükümetine sınırlı acil durum desteği sağlandığı ve esir kurtarma operasyonlarında yardımcı olunduğu ifade edildi.
Açıklamada, şirketin bu desteği önemli ölçüde gözetim altında ve sınırlı temelde sağladığı vurgulandı. Microsoft, Gazze’deki sivillerin mahremiyet ve haklarına saygı gösterdiğine inanıldığını da belirtti.
Çalışanların endişeleri ve basında çıkan haberler üzerine şirketin iç inceleme başlattığı ve ek bilgi toplamak için harici bir firmanın işe alındığı açıklandı. Ancak firmanın kimliği ve raporun detayları paylaşılmadı.
İsrail ordusuna çeşitli hizmetler sunulduğu belirtilen açıklamada, bu hizmetler arasında yazılım, profesyonel hizmetler, Azure bulut depolama ve dil çevirisi de yer aldığı ifade edildi. Şirket ayrıca, ulusal siber alanın dış tehditlere karşı korunmasına yardımcı olmak için İsrail hükümetiyle işbirliği yaptığını da duyurdu.
Açıklamada, şirketin müşterilerin yazılımlarını nasıl kullandığına dair görünürlüğe sahip olmadığı ve diğer ticari bulut sağlayıcıları aracılığıyla kullanımlarını takip edemediği belirtildi. Ayrıca, İsrail ordusunun da şirketin kurallarına uymakla yükümlü olduğu ve herhangi bir ihlal tespit edilmediği vurgulandı.
Açıklamanın ardından, Microsoft’un işten çıkarılan eski çalışanı Hossam Nasr ve Electronic Frontier Foundation’ın yöneticisi Cindy Cohn gibi isimlerden tepkiler geldi. Nasr, şirketin endişeli çalışanlarını değil, imajını kurtarmayı amaçladığını belirtirken, Cohn ise açıklamanın soru işaretlerine yol açtığını ifade etti.