Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux Mint, Parmak İziyle Giriş Özelliğini Sisteme Entegre Ediyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimleriyle öne çıkan Linux Mint, uzun zamandır beklenen bir özelliği nihayet kullanıma sunuyor. Haziran ayı güncellemesiyle beraber, Linux Mint’in yeni sürümü parmak iziyle giriş özelliğine sahip olacak.

Yeni özelliğin entegrasyonunu sağlayan Fingwit adlı araç, Mint geliştiricileri tarafından özel olarak oluşturuldu. Bu araç, cihazlardaki parmak izi okuyucularını algılayarak kimlik doğrulama sürecini yönetiyor. Kullanıcılar artık parmak iziyle oturum açabilecek, ekran kilidini açabilecek ve sudo komutları gibi işlemleri gerçekleştirebilecek.

Akıllı Kontrol Mekanizması İle Şifre Gereken Durumlar Otomatik Algılanacak

Fingwit’in en dikkat çekici özelliklerinden biri akıllı kontrol mekanizması. Yazılım arka planda fprintd sistemiyle çalışırken, Mint’e özgü kimlik doğrulama modülü daha esnek bir yapı sunuyor. Örneğin, ev dizini şifreli olan bir kullanıcı parmak iziyle giriş yapmaya çalıştığında, sistem otomatik olarak şifre isteme ekranına yönlendiriliyor ve güvenliği sağlanmış oluyor.

Fingwit’in sadece Linux Mint ile sınırlı olmadığını belirten geliştirici ekip, bu aracın tüm masaüstü ortamlarıyla ve diğer Linux dağıtımlarıyla da uyumlu çalışabileceğini vurguluyor.

Framework İş Birliği Mint’e Yenilik Getirdi

Linux Mint’in Framework firmasıyla olan iş birliği, Mint’in modern donanımlarla daha uyumlu hale gelmesini sağladı. Bu iş birliği sayesinde Mint 22.1’e güç profilleri eklenirken, yeni sürümde HWE çekirdeğinin daha güncel donanım desteği sunması planlanıyor.

Görsel Açıdan Yenilikler

Linux Mint 22.2’nin görsel olarak da dikkat çekeceği belirtiliyor. Temel uygulamalar libAdwaita kütüphanesinin yeni sürümleriyle güncellenecek. Ayrıca, libAdwaita’nın sistem temalarını dikkate almama sorununu çözmek amacıyla Mint geliştiricileri yeni bir kütüphane olan libAdapta’yı oluşturdu.

Eski Sürümler Tehlikede

Mint ekibi, Linux Mint 20.x serisinin (20, 20.1, 20.2, 20.3) Nisan 2024’te resmi destek süresini tamamladığını hatırlatıyor. Bu sürümleri kullanan sistemler artık güvenlik güncellemesi alamayacak. Kullanıcılara, 2029 yılına kadar destek sunacak olan Mint 22.1’e temiz kurulum yapmaları öneriliyor. Alternatif olarak, 21.3’e kadar adım adım yükseltme yapılabiliyor ancak bu süreç oldukça zahmetli olabilir.

Related Posts

Şeffaf bir mont ister miydiniz? Meta’nın yeni yapay zeka editörü bunu başarıyor

Meta’dan modunuzu değiştirecek, yapay zeka destekli bir video editörü geldi. Firma gerçeküstü sahneler canlandırabileceğiniz bir yapay zekâ uygulaması yayınladı.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Golfçüler Belek’te Avrupa şampiyonluğu için mücadele edecek

Antalya’nın Serik ilçesinde 141 amatör sporcunun mücadele edeceği European Senior Men’s and Ladies Championship, 12 Haziran’da başlayacak.

Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Gezegenimizi saran 300 bini aşkın canlının dağılımını mercek altına alan bu çığır açan araştırma, yaşamın kaotik değil aksine öngörülebilir bir düzen izlediğini ortaya koyuyor: Türler, her biyobölgede küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaşıyor ve bu merkezlerden uzaklaştıkça sayıları hızla azalıyor.

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.

Parkinson hastalığının tespitinde kullanılabilecek kalem

Yeni yapılan çalışmada üretilen kalem, kişilerin yazma hareketlerini analiz ederek Parkinson’u tespit edebiliyor.