Dünyanın en yıkıcı İHA saldırısı: 1 milyon harcayıp, 7 milyar hasar verdiler

Ukrayna’nın En Cesur İHA Saldırısı, Rusya’nın Derinliklerine Vurdu

Ukrayna, savaşın başlangıcından bu yana en cesur saldırılarından birini gerçekleştirerek Rusya’nın derinliklerindeki dört stratejik hava üssünü hedef aldı. Saldırı Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından tek bir eşgüdümlü operasyon kapsamında düzenlendi.

Ukraynalı yetkililer, saldırının 5 bin 500 kilometre ötedeki Sibirya’dan, Moskova çevresine kadar geniş bir alanda dört ayrı üsse eş zamanlı olarak yapıldığını söyledi.

Belaya, Olenya, Dyagilevo ve Ivanovo hava üslerinde 40 uçak imha edildi. İmha edilen uçakların arasında nükleer kapasiteli bombardıman uçakları da vardı. SBU’nun paylaştığı görüntülerde, alevler içinde kalan uçaklar ve saldırıyı gerçekleştiren insansız hava araçları net şekilde görüldü.

Ukrayna, İHA’lara sadece 1 milyon dolar harcayarak Rusya’ya 7 milyar dolar zarar verdi. Planlaması bir buçuk yıl süren bu saldırı, modern savaş tarihinin en yıkıcı İHA saldırısı oldu.

ÖRÜMCEK, RUS FİLOSUNU NASIL KIRDI?

SBU, Örümcek Ağı kod adlı operasyon kapsamında Rusya’ya gizlice 117 insansız hava aracı soktu. İHA’ları taşıyan, konteynıra benzeyen özel fırlatma düzeneği TIR’larla Rusya’ya getirildi. Tekerlekli İHA kovanı olan bu TIR’lar hava üslerine yakın noktalara taşındı.

Saldırı günü, bu yapıların çatıları uzaktan kumandayla açıldı ve yüzlerce kamikaze İHA, Rusya’nın en değerli uçaklarını yok etmek için havalandı. Yapay zeka ile özel olarak eğitilen ve çoğunlukla yapay zeka ile uçurulan bu İHA’lar, Rus uçaklarının en zayıf noktalarını vurmak için özel olarak eğitilmişti. Park halinde olan uçakların hiç şansı kalmadı.

İHA’larını bırakan TIR’lar, takip edilememesi için kendilerini imha ettiler. Bazı Rus vatandaşları TIR’ları müdahale etmeye çalıştı. Ancak TIR’ların patlaması sonucu bazı Rus siviller hayatını kaybetti, bazıları ise yaralandı.

Ukrayna istihbaratı, saldırı sonucu Rusya’nın stratejik filosunun yüzde 34’ünün imha edildiğini öne sürdü. Rusya ise bir açıklama yapmaktan çekindi. En az 40 uçağın imha edildiği ise kesinleşti.

RUSYA’NIN GÜVENİ SARSILDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırının başından sonuna kadar bire bir takip edildiğini belirtti. SBU Başkanı Vasyl Malyuk’un videoda saldırıyı onayladığı anlara da yer verildi.

Zelenski, saldırının planlamasının bir yıl altı ay sürdüğünü söyledi. Operasyona katılan ekiplerin, saldırıdan günler önce Rusya’dan çıkarıldığını da ekledi. Rusya Savunma Bakanlığı saldırıyı doğruladı ve bazı uçakların yandığını açıkladı. Ancak kaç kişinin gözaltına alındığı ya da hasarın boyutuna dair ayrıntı verilmedi.

Eski bir Ukraynalı subay, saldırının cephe hattında doğrudan sonuç üretmeyebileceğini ancak Rusya’nın küresel güç projeksiyonu ve nükleer kapasitesini sarsacağını söyledi. Saldırının Moskova’nın “jeopolitik özgüvenini” hedef aldığını vurguladı. Ukrayna tarafı, saldırının diplomatik süreci de etkileyeceğini ve İstanbul’daki yeni müzakerelere güçlü bir zemin hazırlayacağını düşünüyor.

Related Posts

Hükümet düşmüştü: Hollanda Başbakanı Dick Schoof istifa etti

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) koalisyon hükümetinden çekilmesi sonrası istifasını Kral Willem Alexander’a sundu. Geert Wilders’in lideri olduğu PVV’nin göç politikalarındaki anlaşmazlık nedeniyle koalisyonu terk etmesi üzerine, Temmuz 2024’te göreve başlayan hükümet düştü.

İzmir seçimlerinde hayal kırıklığına uğrayan Binali Yıldırım yeniden sahneye çıktı

Daha önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ve seçimi kaybeden Binali Yıldırım işçilerin greve gittiği İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne dair düşüncelerini paylaştı. Yıldırım, “Güzel İzmirlilere bir kez daha düşünmelerini istirham ediyorum. Çöp dağlarına bakarak bu çağda bu şartlarda İzmir bu rezilliği hak ediyor mu?” dedi.

Cemil Tugay’dan ‘bordro’ açıklaması… Sosyal medyadan isyan etti: ‘Yıllardır yalan söyleyenlere sözüm; yeter artık!’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, DİSK Genel-İş Sendikası yöneticilerinin bir bordro paylaşarak belediye çalışanlarının düşük maaş aldığı iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: ‘Türkiye inanılmaz başa çıkıyor’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack NTV’ye verdiği röportajda gündeme dair ve Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

MHP’nin bayramlaşma programı belli oldu: CHP yer almıyor!

MHP’de bayramlaşma programı belli oldu. Buna göre MHP ile DEM Parti arasında ikinci kez bayram ziyareti yapılacak. CHP ile ise yine görüşülmeyecek.

Yunanistan’da on beş yılda binlerce doktor yurt dışına göç etti

Yunan basınında yer alan haberlerde düşük maaşlar, aşırı iş yükü, personel yetersizliği ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle çok sayıda doktorun yurt dışına gitmeyi tercih ettiği belirtildi. Devlet hastanelerinde görevli genç hekimlerin, ayda 1500 …