Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Dünya Üzerindeki Yaşamın Benzerlik Gösteren Örüntüsü

Bilim insanları, canlıların türü ya da yaşadığı coğrafyadan bağımsız olarak dünya üzerindeki yaşamın aynı örüntüyü izlediğini gösteren çarpıcı bir keşfe imza attı. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlanan çalışmanın bulguları, IFLScience tarafından aktarıldı.

Araştırmacılar, karasal ve deniz omurgalılarından omurgasızlara ve bitkilere kadar 300 binden fazla türün dünya çapındaki dağılımını inceledi.

Analizler, her biyobölgedeki tür çeşitliliğinin küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaştığını ve bu merkezlerden uzaklaşıldıkça tür sayısının hızla azaldığını ortaya koydu.

Çalışmanın ortak yazarı Joaquin Calatayud, “Bu desen, yeryüzündeki yaşamın kaotik görünümünün arkasında bile öngörülebilir kuralların olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Baş yazar Ruben Bernardo-Madrid’e göre her biyobölgede, türlerin en verimli koşullarda hayatta kalıp çoğalabildiği bir merkez alan bulunuyor.

Faktör ne olursa olsun sonuç değişmiyor

Türler bu merkezlerden çevreye yayılsa da yalnızca buradaki koşullara uyum sağlayabilen bir alt kümeyle hayatta kalabiliyorlar. “Bu alanlar, ekosistemlerin hem çeşitlenme kaynağı hem de biyolojik çeşitliliğin dışarıya yayılma merkezi görevini görüyor” diye ekliyor Bernardo-Madrid.

Araştırma ekibi, bu çekirdek alanların fiziksel olarak küçük olmakla birlikte bölgesel biyoçeşitlilik üzerinde orantısız derecede büyük bir etki yarattığını vurguluyor. Bu nedenle koruma stratejilerinin önceliğini bu alanların korunmasına vermesi gerektiği belirtiliyor.

Çalışma, ekolojide “çevresel filtreleme” olarak bilinen ve tür dağılımlarını açıklayan temel ilkeye yönelik ilk deneysel kanıtı sunuyor.

Ortak yazarlardan Prof. Manuela González-Suárez ise, “Sıcaklık, kuraklık veya tuzluluk gibi hangi sınırlayıcı faktör olursa olsun sonuç değişmiyor: Yalnızca yerel koşullara uyum sağlayan türler hayatta kalıyor ve bu da dünya genelinde öngörülebilir bir yaşam haritası oluşturuyor” sözleriyle bulguları özetliyor.

Related Posts

Sahtecilikle mücadelede holografik devrimi

Japonya, sahtecilikle mücadelede yeni bir dönemi başlatan 3D hologram teknolojisiyle güçlendirilmiş yen banknotlarını piyasaya sürdü. Japonya Merkez Bankası ve Ulusal Baskı Bürosu (NPB) tarafından geliştirilen bu banknotlar, hem güvenlik hem de …

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.

Şeffaf bir mont ister miydiniz? Meta’nın yeni yapay zeka editörü bunu başarıyor

Meta’dan modunuzu değiştirecek, yapay zeka destekli bir video editörü geldi. Firma gerçeküstü sahneler canlandırabileceğiniz bir yapay zekâ uygulaması yayınladı.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Golfçüler Belek’te Avrupa şampiyonluğu için mücadele edecek

Antalya’nın Serik ilçesinde 141 amatör sporcunun mücadele edeceği European Senior Men’s and Ladies Championship, 12 Haziran’da başlayacak.

Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla tanınan Linux Mint, beklenen bir özelliği nihayet sistemine entegre ediyor. Mint ekibinin Haziran ayı güncellemesine göre, yeni sürümle birlikte parmak iziyle giriş sistemi kullanılabilecek …