Dolar ezilince yatırımcı mevduata koştu: Aylık kazanç 37 bin lirayı buldu

Yüksek Faizli TL Mevduat Yatırımcıların Yeniden Gözdesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri konusundaki kararları sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, yatırımcıları harekete geçirdi. Yaşanan çakılmalar, altın ve Bitcoin gibi varlıklardaki dalgalanmaların yanı sıra, Türk Lirası mevduatlarının cazibesi arttı. Yatırımcılar, güvenlik arayışında yüksek faizli TL mevduatlarına yöneliyor.

Mevduat faizlerindeki yükselişte önemli bir etken de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesi oldu. Bu kararla birlikte bankalar da mevduat faiz oranlarını artırarak, yatırımcıları cezbetmeye çalışıyor. Bazı bankalar, müşterilerine hoş geldin faizi adı altında yüzde 52’ye kadar faiz sunuyor.

KİM NE KADAR KAZANIYOR?

NTV’nin haberine göre, yüzde 50 faiz oranıyla 100 bin TL’yi 1 aylık mevduata yatıran bir yatırımcı, vade sonunda yaklaşık 3.700 TL faiz elde edebilir. Aynı şartlarda 1 milyon TL’yi değerlendiren bir yatırımcı ise aylık yaklaşık 37.200 TL kazanabilir.

BİR YILDA YÜZDE 63’E VARAN KAZANÇ MÜMKÜN

Faiz oranları sabit kaldığı sürece, mevduatta birikimini her ay anapara+faiz olarak yenileyen bir müşteri, yıl sonunda yaklaşık yüzde 63 bileşik faiz kazanç elde edebilir. 1 milyon TL’lik yatırım, yıl sonunda brüt olarak 1 milyon 632 bin TL’ye ulaşabilir. Net kazanç ise stopaj oranlarına göre değişiklik gösterebilir.

FONLAR GÜÇSÜZ, BORSA ZAYIF, DÖVİZ GERİ PLANDA

Yatırım fonları zayıf performans sergilerken, Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi devam ediyor. Dolar ve euro gibi döviz kurları ise mevduat faizlerinden daha düşük getiri sağlıyor. Altın fiyatları ise kısa vadeli dalgalanmalarla yatırımcıları endişelendiriyor.

Genel olarak, likiditeyi korumak isteyen yatırımcılar için yüksek faizli TL mevduatlar, güvenli bir liman olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.

Belediye meclisi onayladı: En sık kullanılan hat öğrencilere 1 lira oldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, haziran ayı meclis toplantısında, öğrencilerin yoğun olarak kullandığı Menteşe-Akyaka güzergahında öğrenci biniş ücretini 1 TL olarak belirledi.

İnşaat maliyetlerindeki artış 54 ayın en düşüğüne geriledi

İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış nisanda yüzde 22,69’a gerilerken, bu veri son 54 ayın en düşük artışı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye gerçeği devletin verilerinde

2025 yılının ilk dört ayında kamu kurumları yoksullukla mücadele için 114 milyar 702 milyon 433 bin TL ödedi sosyal yardım alan kişi sayısı 20 milyona yükseldi.

AKM’de 5G’yle sanat deneyimi

Türk Telekom, ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) teknolojiyle sanatı birleştiren yeni bir uygulama başlattı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, 5G altyapısına sahip kültür ve sanat merkezi AKM’de hayata geçirdiği yenilikçi uygulamayla, sanatseverlerin etkinliklere kesintisiz bir şekilde erişimini mümkün hale getirdi.