Brezilya, ürünlerine Trump’ın gümrük vergisi uygulaması durumunda ABD’ye aynı karşılığı verecek

Lula da Silva, başkent Brasilia‘da düzenlenen basın toplantısında, Trump’ın Brezilya ürünlerine yüksek gümrük vergisi uygulayacağını ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

Devlet Başkanı Lula da Silva, “Çok basit. Eğer o Brezilya ürünlerine vergi koyarsa, Brezilya’da ABD’den ihraç edilen ürünlere vergi koyarak karşılık verecektir” dedi.

Brezilya’nın ABD ile ikili ilişkilerinin karşılıklı saygıya dayalı olmasını istediğini belirten Lula da Silva, Çin’den sonra Brezilya’nın en büyük ikinci ticaret ortağı olan ABD ile bağları geliştirme niyetini dile getirdi.

Trump’ın Grönland ve Panama Kanalı‘na ilişkin sözlerine değinen Lula da Silva, ABD Başkanının, diğer ülkelerin egemenliğine saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, “Ben ABD’ye saygı duymak istiyorum, Trump da Brezilya’ya saygı duysun. Hepsi bu kadar” şeklinde konuştu.

Demokrasiye yönelik küresel tehditlere de dikkati çeken Lula da Silva, “Benim için demokrasi şu anda insanlık için en önemli şey. Ya demokrasiyi işler halde tutacağız ya da Hitler ve faşizmden daha otoriter devletlere sahip olacağız” ifadelerini kullandı.

Trump, 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Amerika’ya zarar verenlere yüksek tarife uygulayacağını” belirterek, bunların arasında Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin yer aldığını kaydetmişti.

GRÖNLAND VE PANAMA KANALI

Trump, 23 Aralık 2024’te Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland’ın ABD’nin kontrolünde bulunması gerektiğine ilişkin söylemini yineleyerek, Ada’nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın “mutlak zorunluluk” olduğunu savunmuştu.

20 Ocak’taki yemin töreniyle göreve başlamasından bu yana Ada’ya yönelik ilgisini zaman zaman gündeme getiren Trump, Grönland’da yaşayan yaklaşık 57 bin vatandaşın hepsinin ABD’ye katılmaya istekli olduğunu iddia etmişti.

Trump, sık sık gündeme getirdiği “Panama Kanalı’nı geri alma” konusunda da “Çin Panama Kanalı’nı işletiyor. Biz onu Çin’e vermedik, Panama’ya vermiştik ve geri alıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Related Posts

Yanındaki yolcunun mesajını gördü: Uçak acil iniş yaptı

Porto Riko’dan Teksas’a gitmekte olan bir American Airlines uçağı, bir yolcunun yanındaki yolcunun telefonunda gördüğü mesaj üzerine acil iniş yaptı.

RTÜK’ten SÖZCÜ’ye program durdurma cezası!

Sözcü TV’ye 5 program durdurma cezası verildi.

Erbakan AKP’nin oy oranını açıkladı, erken seçim çağrısı yaptı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, iktidara seslenerek erken seçim çağrısında bulundu.

ABD Ukrayna’ya mühimmat akışını kesti

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde ABD yönetiminden kritik bir karar geldi.

Özgür Özel’den Mehmet Murat Çalık’a ziyaret: ‘İyi gördüm demek isterdim, bir an önce tahliye edilmeli’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ı tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti. Özel, “İyi gördüm demek isterdim. Murat Bey çok iyi bir insan. İyi gördüm ama sağlığını da durumunu da hiç iyi görmedim. Bir an önce tahliye edilmesi ve hızla iyi bir bakım, iyi şartlarda hızla bu tehlikenin bertaraf edilmesi lazım diye düşünüyoruz” dedi.

Dini nikah kıydığı kadın için Erzincan’dan İran’a gitti! Rehin alınıp işkence edildi

Erzincan’da terzilik yapan 45 yaşındaki Salim Özbek’in, dini nikahla evlendiği Afganistan uyruklu eşini getirmek için gittiği İran’da kaçırıldığı öne sürüldü. Kaçıranların Özbek’e işkence yaptığı görüntüleri ailesine göndererek 30 bin dolar fidye talep ettiği belirtildi. Aile, yetkililerden yardım istedi.