ASELSAN, NATO’nun projesinde yer aldı! Hava savunma için Türk imzası

Türk Savunma Şirketi ASELSAN, NATO’nun Air Defence Projesine Katıldı

ABD’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosu sonrasında kurulan ASELSAN, 50 yıl içinde NATO’nun hava sistemi mimarisini yöneten beş firma arasına girdi. NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA), Modüler Hava Savunma Konsept Aşaması için ASELSAN dahil olmak üzere 5 firma ile çerçeve anlaşma imzaladı.

ASELSAN, Airbus Defence and Space GmbH, Lockheed Martin UK, Raytheon ve Thales LAS gibi uluslararası savunma devleri ile birlikte çalışarak Türkiye’nin hava savunma teknolojik kabiliyetlerini uluslararası alanda kanıtladı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Haluk Görgün, ASELSAN’ın bu başarısını değerlendirirken, “Bu anlaşma, ülkemizin mühendislik kapasitesinin, teknolojik derinliğinin ve stratejik güvenilirliğinin güçlü bir kanıtıdır” dedi.

Ortak Mimari İhtiyacı

ASELSAN’ın NSPA ile imzaladığı anlaşma kapsamında, konsept çalışması üzerinde diğer yüklenicilerle birlikte faaliyet gösterecek. Türkiye’de HİSAR hava savunma sistemi kullanılırken, farklı ülkeler farklı çözümleri tercih ediyor. Gelecekte bu sistemlerin uyumlu çalışabilmesi için ortak bir mimari çerçeve oluşturulması önem taşıyor.

Prof. Dr. Görgün, Türk savunma sanayiinin NATO’ya ciddi katkı sağladığını belirterek Türkiye’nin dünya savunma sanayisindeki konumunu vurguladı. Türk savunma sanayii dünyanın 11. büyük ihracatçısı olurken, üretilen sistemlerin yüzde 75’inin NATO kuvvetleri tarafından kullanıldığını belirtti.

Pek Çok Teknolojide Öne Çıkıyor

ASELSAN, HİSAR A+ ve HİSAR O+ gibi kısa ve orta menzilli hava savunma füzesi sistemlerinin yanı sıra KAAN Radar, HÜRKUŞ, GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-3 Uyduları gibi pek çok teknolojide öne çıkıyor.

ASELSAN’ın NATO kapsamındaki projede yer almasının ardında Türkiye’nin katmanlı hava savunma stratejisi yatıyor. ASELSAN’ın geliştirdiği sistemler, Türk hava sahasında etkin bir savunma sağlamanın yanı sıra NATO’nun genel güvenliğine de katkıda bulunuyor.

Related Posts

TÜİK yayımladı: Sanayide sert düşüş!

TÜİK, nisan ayına ilişkin ücretli çalışan verilerini paylaştı. Üç ana sektördeki değişim dikkat çekerken, bazı sektörlerde düşüş yaşandı. Açıklanan veriler, istihdamın yönünü ortaya koydu.

TÜED Genel Başkanı Ergün’den emekliler için seyyanen zam talebi

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliler için seyyanen zam talebinde bulundu.

Bakan Uraloğlu tarih verdi: Boğaz geçiş ücretlerine zam geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan “altın frank” değerinin, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini bildirdi.

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.