İnşaat maliyetlerindeki artış 54 ayın en düşüğüne geriledi

TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksi nisanda yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, nisanda inşaat maliyet endeksi aylık bazda yüzde 1,67 arttı. Malzeme endeksi yüzde 2,01, işçilik endeksi ise yüzde 1,07 oranında yükseldi. Geçen yıla göre malzeme endeksi yüzde 18, işçilik endeksi ise yüzde 31,82 artış gösterdi.

Genel olarak inşaat maliyetlerindeki artış nisanda yıllık bazda yüzde 22,69 oldu, bu da son 54 ayın en düşük artışı oldu. Önceki ay yüzde 19,49 artışla Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Mayıs 2020’de tarihi dip seviyesini gören inşaat maliyetleri, Eylül 2022’de zirveye çıkarak yüzde 119,83’e ulaşmıştı. Ancak sonrasında düşüş trendine geçen endeks, Haziran 2024’ten bu yana hızla gerilemişti.

Nisanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi (KFE) yıllık yüzde 32,9 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 37,86 olarak gerçekleşmişti. Ancak inşaat maliyetlerindeki artış, bu rakamların altında kaldı.

İnşaat sektöründe artan maliyetler ve gelecek beklentileri

Gayrimenkul iktisatçısı Ahmet Büyükduman’a göre, konut fiyatlarındaki artış enflasyon seviyesinin altında kalırken inşaat maliyetlerinde yüksek seyir devam ediyor. Bu durumun müteahhitler için karlı bir durum olduğunu vurgulayan Büyükduman, inşaat maliyetlerindeki artış hızının yavaşlayacağını belirtti.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik ise, işçilik maliyetlerindeki yükselişin asgari ücret ve kalifiye eleman eksikliğiyle ilişkili olduğunu söyledi. Deprem bölgesinde çalışan işçilerin yüksek talebi nedeniyle diğer bölgelerde eleman yetersizliği yaşandığını belirten Şişik, bu durumun inşaat sektöründe beklemelere neden olduğunu ifade etti.

Şişik, kalifiye eleman eksikliğinin artması durumunda inşaat maliyetlerindeki artışın devam edeceğini ve sektöre yönelik politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Kalifiye elemanların yetiştirilmesi ve işgücü açığının kapatılması gerektiğinin altını çizen Şişik, sektöre yönelik yeni eğitim projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Trump’tan Fed Başkanı’na faiz notu: ABD’ye bir servete mal oldun

Leavitt, düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Trump’ın “ekonomik patlamasıyla” borsanın yeniden yükselişe geçtiğini ve S&P 500 ile Nasdaq endekslerinin rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. Fed Başkanı Powell’a Trump’ın “bir iş insanı …

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

İşte “İğne atsan yere düşmez” denilen Bodrum’un son durumu!

Her yıl yüklü adisyonlarla gündeme gelen Bodrum bu kez boş kalmasıyla gündem oldu. Bodrum esnafı son 30 yılın en kötü sezon açılışını yaptı.