Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu bağışlıyor!

Bill Gates, Kişisel Servetinin Yüzde 99’unu Gates Vakfı’na Bağışlayacak

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Gates, Associated Press’e verdiği röportajda, Gates Vakfı’na yapacağı yaklaşık 107 milyar dolarlık bağışa dair “Biraz çocuklara, kişisel ihtiyaçlarım için de küçük bir pay kalacak. İklim yatırımlarından gelen tüm karlar da vakfa aktarılıyor” dedi.

Vakıf 20 Yıl İçinde Kapanacak

Dünya çapında çok sayıda alanda faaliyet gösteren ve 2000’de kurulan vakfın 20 yıl içinde kapanacağına işaret eden Gates, “Bu sürenin, paranın etkili şekilde harcanması ve insanlara bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini bildirme açısından doğru denge olduğunu düşünüyorum. Umarım o zamana kadar sıtma ya da çocuk felci gibi hastalıklar tarihe karışmış olur” ifadesini kullandı.

Gates, servetinin nerdeyse tamamıyla yaptığı bağışıyla, gelecek 20 yılda toplamda 200 milyar dolardan fazla bir bütçeyi vakfın sağlık ve insani kalkınma alanlarında kullanacağını aktardı.

Zengin ülkelerdeki yaşlanan nüfus, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik mali yükler ve diğer etkenlerin, sağlık ve kalkınma yardımlarına ayrılan bütçeleri zorladığı ve bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini kaydeden Gates, “Kadınları HIV’den korumak için yeni yollar, sivrisinekleri yok etmek için düşük maliyetli yöntemler var. Ancak bunlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamazsa bu büyük bir trajedi olur” değerlendirmesinde bulundu.

“Vakıf Çalışmaları Yeterince Eleştirilmiyor”

Gates, 2010 yılında Warren Buffett ve Melinda French Gates ile başlattıkları “Giving Pledge” (Bağış Taahhüdü) girişiminin toplumda zenginlerin daha çok katkı yapmasına yönelik beklentiyi artırdığını aktardı.

Vakıf çalışmalarının yeterince eleştirilmediği ve kamuoyundan daha fazla geri bildirim beklediklerini dile getiren Gates, “Sivrisinek kaynaklı ölümler ya da anne ölümleriyle ilgilenirken başka öncelikleri olanlar varsa, buna ikna olmakta zorlanırım. Ama bize gelip, ‘Yetersiz beslenmeyi nasıl çözmeliyiz?’ diyen kişi sayısı çok az. Bu tür eleştirilere açığız ve daha fazlasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“USAID Kesintilerinden Musk’ı Suçladı”

Gates, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada ise Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) başındaki Elon Musk’ı ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yardımlarının kesilmesi nedeniyle eleştirdi.

Musk’ın Mozambik’te kadınların bebeklerine HIV bulaştırmasını engelleyen bir hastaneye yapılan yardımları kesmesini örnek gösteren Gates, “Dünyanın en zengin adamının dünyanın en yoksul çocuklarını öldürdüğü tablo hiç de hoş değil” eleştirisinde bulundu.

Gates, “O parayı kestiği için şu anda HIV bulaşmış olan çocuklarla gidip tanışmasını çok isterdim” ifadesini kullandı.

Related Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası düşüşle kapandı

3 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayan katil, eşine ‘Sıra sende’ demiş

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kayınpederi Şükrü Aysu (53), kayınvalidesi Adile Aysu (52) ve bir villada çalışan Muhammet Akbaba’yı (49) silahla vurarak öldüren, iki kişiyi de yaralayan Özcan Aybey’in (42) yargılandığı davanın duruşmasında dinlenen boşanma aşamasındaki eşi Nazlı Aybey (25), eşinin kendisini daha önce darbettiğini belirtip, “Özcan ayrıldıktan yaklaşık 6 dakika sonra silah seslerini duydum. Bana da ‘Senin yüzünden annen ve baban öldü, sıra sende’ yazılı bir mesaj attı” dedi.

Terör örgütü PKK’nın kongresini toplamasının ardından DEM Parti’den açıklama

DEM Parti’den yapılan açıklamada, “Onurlu bir barış ve demokratik çözüm yolunda yeni bir sayfa açılıyor. DEM Parti olarak bu tarihi dönüm noktasından sonra, Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için başta TBMM olmak üzere tüm demokratik siyaset kurumlarının sorumluluk almasının gerekliliğine inanıyoruz.” denildi.

Muhtara kurşun yağdırdılar: Soruşturma başlatıldı!

Elazığ’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanan muhtar Hacı Mehmet Özdemir, hastaneye kaldırıldı. Kaçan şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldığı aktarıldı.

130 kişinin öldüğü Çuhadar Sitesi davasında 1 hapis, 1 beraat

Kahramanmaraş’ta 130 kişinin hayatını kaybettiği Çuhadar Sitesi’nin 6 Şubat’taki ilk depremde yıkılması ile ilgili Sıtkı Okumuş (57) 15 yıl 6 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldı, Fatih Karakale (67) beraat etti, firari Enes Köksalmış’ın (58) dosyası ayrıldı.

Sapık öğretmene erişim engeli

Indiana eyaletinde çocuklara yönelik cinsel istismarla suçlanan eski öğretmen Brittany Fortinberry, tutuklu bulunduğu Morgan County Cezaevi’nde tamamen izole bir yaşam sürdürüyor. “Scream” veya ülkemizdeki adıyla “Çığlık” filmi maskeleriyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir