ABD amacına ulaştı: Ukrayna’nın doğal kaynaklarına ortak oluyor

ABD ve Ukrayna’dan Ekonomik Ortaklık Anlaşması

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, ABD ile imzalanan “ekonomik ortaklık” anlaşmasını parlamentoya sundu. Şmigal, parlamentoda yaptığı konuşmada, “ABD-Ukrayna Yeniden Yapılandırma Yatırım Fonu” kurulmasına yönelik anlaşmanın detaylarını paylaştı.

Anlaşma gereği oluşturulacak fonun Ukrayna için bir “yatırım imkanı” olacağını vurgulayan Şmigal, Ukrayna’nın doğal kaynaklarının ülke sınırları içinde kalacağını belirtti.

Şmigal, fon tarafından elde edilecek kazancın ilk 10 yıl içinde yine Ukrayna’ya yatırım olarak kullanılacağını ve fonun ABD ve Ukrayna tarafından yarı yarıya doldurulacağını ifade etti.

Anlaşmaya göre Ukrayna’nın herhangi bir borç üstlenmeyeceğini aktaran Şmigal, fonun Ukrayna’nın kalkınmasını hızlandıracak teknolojileri çekeceğini açıkladı.

Şmigal, fon gelirlerinin ABD ve Ukrayna tarafından vergilendirilmediğini ve bu durumun ticaret için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Şmigal, anlaşmanın 8 Mayıs’a kadar onaylanması için parlamentodan destek talep ettiklerini vurgulayarak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkürlerini iletti.

Başkan Trump, anlaşmanın Ukrayna için bir “güvenlik garantisi” olduğunu ve Rusya’ya karşı etkili bir engel oluşturacağını belirtmişti.

  • ABD ile Ukrayna arasında imzalanan “ekonomik ortaklık” anlaşması, “ABD-Ukrayna Yeniden Yapılandırma Yatırım Fonu”nun kurulmasını içeriyor.
  • Anlaşma, Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayarak, ülkenin kalkınmasını hızlandırmayı amaçlıyor.
  • Fon, ABD ve Ukrayna tarafından yarı yarıya doldurulacak ve elde edilen gelirlerin ilk 10 yıl içinde yine Ukrayna’ya yatırım olarak kullanılacak.
  • Anlaşmanın parlamentoda onaylanması için destek talep ediliyor ve taraflar arasında olumlu bir iş birliği sağlanması hedefleniyor.

Related Posts

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Çiftçi fiyat sormaya bile korkuyor: Hibe de yetmiyor, satış da yok!

Osmaniye’de tarımsal alet satışı yapan esnaf Mehmet Demir, çiftçinin alım gücünün dibe vurduğunu söyledi. “Fiyat artışları, gelir kaybı ve düşük kazançlar hem çiftçiyi hem bizi bitirdi” diyen Demir, Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bile karşılık bulmadığını belirtti.

EPDK’dan akaryakıt tarifelerine güncelleme: Benzin ve motorine yeni depolama ve iletim ücretleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Ofisi’nin Antalya Konyaaltı’ndaki terminalinde depolama ve iletim hizmet tarifelerini revize etti. Günlük hizmet bedellerine zam gelirken, bazı iletim hizmetlerinde uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak yüzde 45’e varan indirim uygulanacak.

Patates hasadı başladı: Ülkenin dört bir yanına gönderiliyor

Muğla’nın Datça ilçesinde turfanda patates üretimi yapılan tarlalarda hasat yapılıyor.

Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Türkiye, Afrika’da yedinci büyük ham petrol üreticisi konumunda olan Gabon’la halen 109 milyon dolar olan ticaret hacmini beş kat artırmayı hedefliyor.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir