Alibaba, hibrit yapay zeka modeli ailesi Qwen3 yarışa dahil oldu

Alibaba’nın Yeni Hibrit Yapay Zeka Modeli Qwen3 Tanıtıldı




Çin’in teknoloji devi Alibaba, yapay zeka alanında ses getiren yeni modeli Qwen3’ü duyurdu. Şirketin “hibrit” yapısıyla öne çıkan bu yeni yapay zeka ailesi, hem Amerika merkezli dev rakipler OpenAI ve Google’ın modelleriyle yarışıyor hem de açık kaynak yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

Devlere karşı güçlü performans

Qwen3 ailesi, 235 milyardan 600 milyon parametre sayısına kadar değişen çeşitli modellerden oluşuyor. Parametre sayısı, bir yapay zeka modelinin problem çözme yeteneğini etkileyen önemli bir ölçüttür. Alibaba’ya göre, en büyük modellerinden biri olan Qwen-3-235B-A22B, OpenAI’ın o3-mini ve Google’ın Gemini 2.5 Pro modellerini bazı karşılaştırmalarda geride bırakıyor. Qwen3 modelleri, OpenAI’nin o3 ve o4-mini gibi en üst düzey yeni modellere üstün gelmiyor, ancak yine de güçlü bir performans sergiliyorlar.

Ancak en güçlü model henüz kamuya açık değil. Bunun yerine, Qwen3-32B gibi daha küçük ancak yine de etkileyici performans gösteren modeller Hugging Face ve GitHub üzerinden indirilebilir durumda. Qwen3 modellerine ayrıca Fireworks AI ve Hyperbolic gibi bulut servis sağlayıcıları aracılığıyla da erişilebilmektedir.

Hibrit yaklaşım benimseniyor




Qwen3 modellerinin en dikkat çekici özelliklerinden biri olan “hibrit” yapısı, modelin karmaşık sorunlara karşı düşünme süreci uygulamasını ve basit sorulara hızlı cevap vermesini sağlar; yani model, gerektiğinde düşünür. Kullanıcılar, modelin ne kadar “düşüneceğine” karar verebilir. Alibaba mühendisleri bu esnekliği “düşünme bütçesinin kontrolü” olarak adlandırıyor. Bu tür çözümleri yakın zamanda görmeye başladık.

Ayrıca, bazı Qwen3 modelleri, “uzmanlar karışımı” (Mixture of Experts – MoE) mimarisiyle çalışıyor. Bu yöntem, işlemleri alt görevlere ayırarak uzman alt modellere dağıtır, böylece karar alma süreci tek bir merkeze bağlı kalmadan daha verimli ilerler.

119 dil ve 36 trilyon token

Alibaba, Qwen3’ün 119 dilde destek sağladığını ve yaklaşık 36 trilyon token (Tokenler, bir modelin işlediği ham veri parçacıklarıdır; 1 milyon token yaklaşık 750.000 kelimeye eşdeğerdir) ile eğitildiğini belirtiyor. Eğitim verileri arasında ders kitapları, soru-cevap çiftleri, yazılım kodları ve yapay zeka tarafından üretilmiş veri kümeleri bulunmaktadır. Bu geniş veri havuzu sayesinde Qwen3, yalnızca genel bilgi sorularında değil, matematik ve yazılım testlerinde de güçlü performans sergilemektedir. Örneğin, LiveCodeBench gibi yazılım karşılaştırmalarında OpenAI’ın o1 modelini geride bırakmayı başarmaktadır. Alibaba, Qwen3’ün araç çağırma yeteneğinin yanı sıra talimatları takip etme ve belirli veri formatlarını kopyalama konusunda da “üstün” olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Apple AirPlay sisteminde güvenlik açığı, tehlike sürüyor!

Apple’ın AirPlay protokolünde ve yazılım geliştirme kitinde bulunan ve bir giriş noktası görevi görerek ağdaki diğer cihazlara bulaşmak için bir dizi güvenlik açığı ortaya çıkarıldı. Apple son birkaç ayda yayınlanan güvenlik güncellemeleriyle …

Sanayinin kalbi İstanbul’da WIN EURASIA 2025’te atacak

Sektöründe bölgenin en büyük uluslararası fuarı olma özelliğini taşıyan Otomasyon ve Makine Teknolojileri Fuarı WIN EURASIA, 28-31 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 31. kez kapılarını açıyor. “Odağımız Otomasyon” mottosuyla sanayinin …

Meta AI uygulaması kullanıma sunuldu! İşte özellikleri

Meta, uzun süredir Instagram, WhatsApp, Messenger ve Facebook gibi platformlarla entegre çalışan yapay zeka asistanı Meta AI’ı, bağımsız bir uygulama olarak resmen kullanıma sundu. LlamaCon 2025 etkinliğinde tanıtılan uygulama, kullanıcıların …

Elden Ring Nightreign için PC sistem gereksimleri belli oldu

Elden Ring Nightreign’ın PC tarafı sistem gereksinimleri açıklandı.

Instagram Edits, 7 milyon indirme sayısına ulaştı!

Meta’nın kısa süre önce kullanıma sunduğu yeni video düzenleme uygulaması Instagram Edits, ilk haftasında tam 7.1 milyonluk bir indirme sayısına ulaştı. iOS tarafında 1.2 milyon kullanıcı uygulamayı indirirken, Android tarafında ise bu sayı 5.9 …

SIPRI raporu: Türkiye’nin askeri harcamaları 25 milyar dolar oldu

İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2024 yılı özelinde küresel askeri harcamalar gösteren yıllık raporu yayımlandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke geçtiğimiz yıl savunma harcamalarını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir