İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

Türkiye’nin Net Uluslararası Rezervleri Azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son verilerine göre ülkenin net uluslararası rezervlerinde bir azalma yaşandığını duyurdu. 38 milyar 874 milyon dolar seviyesinde bulunan net rezervler, 243 milyon dolarlık bir düşüşle 38 milyar 631 milyon dolara indi. Bu azalış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların başladığı 19 Mart tarihinden itibaren her hafta rezervlerin azaldığını gösteriyor.

Resmi Rezerv Varlıkları Düşüşünü Sürdürüyor

TCMB’nin bildirdiğine göre, resmi rezerv varlıkları yüzde 0,6 oranında azalarak 146,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıkları yüzde 6,3 azalarak 56,6 milyar dolara gerilerken, altın rezervleri yüzde 3,5 artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, IMF rezerv pozisyonu ve SDR toplamı yüzde 1,3 artışla 7,7 milyar dolara ulaştı.

Kısa Vadeli Döviz Yükümlülüklerinde Artış

Merkez Bankası ve merkezi yönetimi içeren kamu sektörünün kısa vadeli döviz yükümlülükleri, aynı hafta içinde yüzde 2,1 artarak 112,4 milyar dolara çıktı. Önceden belirlenen döviz yükümlülükleri yüzde 2,6 artarak 57,3 milyar dolara, şarta bağlı yükümlülükler ise yüzde 1,5 artışla 55,1 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın yabancı para swap işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükleri ise 19,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Özel Sektör Döviz Borcu ve Kur Artışının Etkileri

Özel sektörün döviz borçları da artmaya devam ediyor. Son verilere göre, özel sektör dış borcu 264,4 milyar dolara yükseldi. Bu durum, Türk Lirası’ndaki 1,4 liralık kur artışının etkisiyle büyük bir maliyet oluşturmaya başladı. Döviz kredilerinin kur maliyeti 254 milyar TL’ye ulaşırken, büyüme oranındaki yüzde birlik kaybın maliyeti 600 milyar TL olarak hesaplandı. Özel sektöre ek yük ise 1 trilyon 488 milyar TL olarak öngörülüyor.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin döviz rezervlerindeki azalışın yanı sıra, kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin arttığını ve özel sektörün döviz borçlarının yüksek maliyetlerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Related Posts

Belçika’da hükümetin bütçe kesintilerine karşı çalışanlar greve gitti

Belçika’da hükümetin planlanan bütçe kesintilerine yönelik yapılan bir günlük grev hayatı durma noktasına getirdi.

İstanbul havalimanlarının yolcu sayısı 30 milyona yaklaştı

Bu yılın ilk 3 ayında İstanbul Havalimanı’nı 17 milyon 961 bin 463, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 10 milyon 304 bin 842 olmak üzere toplamda 28 milyon 266 bin 305 yolcu kullandı.

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Petrol haftaya yatay başladı

Petrol fiyatları haftaya yatay başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,95 dolardan işlem görüyor.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

İstanbul’da bugün 84 bin 626 öğrenci bursluluk sınavına girdi

İstanbul’un 38 ilçesinde bugün 84 bin 626 öğrenci İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir