İsrail basını: Tel Aviv, Esad yönetimiyle WhatsApp üzerinden iletişim halindeydi

İsrail, Esad Yönetimiyle WhatsApp Üzerinden İletişimde İddiaları

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından, yeni bir iddia İsrail basınında yer aldı. İsrail’in Yedioth Aharonoth gazetesinin iddiasına göre, İsrail uzun yıllar boyunca ve gizlice Esad yönetimi ile WhatsApp üzerinden iletişim halindeymiş.

27 Aralık Cuma tarihli haberde, İsrail’in eski Mossad başkanı Yossi Cohen ile Şam’ı Tahran ve Hizbullah’tan uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak bir görüşme ayarladığı ileri sürüldü. Ancak Esad’ın planlanan bu görüşmeden vazgeçtiği ve görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ayarlandığı iddia edildi.

IDF İSTİHBARAT BİRİMİ MESAJ GÖNDERDİ

The Times of Israel’in aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında İran, Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığının artması nedeniyle üst düzey Suriyeli yetkililer ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmaya başladı.

İddialara göre IDF’nin istihbarat birimi tarafından gönderilen mesajlarda, mesajı gönderen kişi Musa isimli biriymiş gibi gösterilerek Suriyelilere Hizbullah’a İran’ın silah transferini durdurma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in sevkiyatları hakkında Suriyelileri bilgilendirdiği ve Esad’ın yakın çevresine doğrudan mesajlar gönderildiği belirtildi.

İSRAİL’DEN YAPTIRIM TEKLİFİ İDDİASI

Gazetenin iddiasına göre, İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğunda Esad ile temasının sadece birkaç gün sürebildiği ve Esad yönetiminin yıkılmasının IDF için bir sürpriz olduğu belirtildi. İsrail’in, Esad’a İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını durdurma karşılığında uluslararası yaptırımları hafifletme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca, gruplar tarafından Esad’ın istihbarat merkezine sızılarak elde edilen ‘Musa’nın WhatsApp mesajları ekran görüntüleri üzerinden yayınlandı ve bu mesajların bir İsrail-Rusya komplosunu kanıtladığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

İznik’te Yaya Kamyonete Çarptı

İznik’te yolun karşısına geçen bir yayaya kamyonet çarptı. Yaralı hastaneye kaldırıldı.

Narin’in birinci yıl dönümünde Mardin’den kahreden haber: Kayıtlara geçen bir şüpheli ölüm daha… 12 yaşındaki Zeynep Sut’un otopsi sonuçları bekleniyor

Mardin’in Derik ilçesine bağlı Akçay Mahallesi’nde yaşayan 12 yaşındaki Zeynep Sut iddialara göre kayalıklardan dere yatağına düştü. Ancak olay yerine giden jandarma ekipleri, Zeynep’in cansız bedenini babasının otomobilinde battaniyeye sarılı halde buldu.

Görme Engelli Öğrenci Hafız Olma Hedefinde

Afyonkarahisar’da görme engelli Aynur Yıldız, Kur’an-ı Kerim’i ezberleyerek hafız olmak istiyor.

Adalet Bakanlığı izin verdi: Mücahit Birinci’ye soruşturma

Adalet Bakanlığı, İBB yolsuzluk dosyası kapsamında adı geçen avukat Mücahit Birinci hakkında soruşturma izni verdi.

Devlet okulu kıyafeti bin 700 TL, özel okul kıyafeti 10 bin TL

8 Eylül’de okulların açılmasına sayılı günler kala velilerin alışveriş telaşı başladı. Bu yıl serbest kıyafet uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte okul üniformaları yeniden zorunlu hale geldi. NTV Muhabiri Tuana Çiftçi okul üniformaları fiyatlarını araştırdı.

Şampiyonlar Ligi kura çekimi tarihi 2025: Grup kura çekimi için geri sayım

Avrupa futbolunun en prestijli organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-2026 sezonu için heyecan giderek artıyor. Play-off turu maçlarının tamamlanmasının ardından gözler, grup aşamasının belirleneceği kura çekimine çevrilecek. Futbolseverler, devler arenasında hangi takımların aynı grupta yer alacağını merakla bekliyor.