Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Cebim Delik

Cebim Delik haberleri ve gündem başlıkları

Cebim Delik

Cebim Delik haberleri ve gündem başlıkları

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Ekonomi

Okyanusun Korkutucu “Hayalet Dalgaları” Gerçekten Var!

By Tolga Yılmaz
5 Mayıs 2026 2 Min Read
Okyanusun Korkutucu “Hayalet Dalgaları” Gerçekten Var! için yorumlar kapalı

Okyanuslarda ortaya çıkan devasa “hayalet dalgalar” uzun yıllar boyunca denizcilerin anlattığı efsaneler olarak değerlendirilmişti. Ancak bilim dünyası, bu korkutucu doğa olayı hakkında yeni veriler elde etti. 1995 yılındaki tarihi ölçümlerden günümüze kadar uzanan araştırmalar, okyanus ortasında neden olmaksızın aniden beliren 35 metrelik su duvarlarının ardındaki gizemi aydınlatmaya başladı.

Yüzyıllardır denizcilerin yaşadığı deneyimleri anlatırken kullandıkları dev dalga hikayeleri, sinema filmlerinde de sıkça yer aldı. Ancak, bu kurgusal anlatımların gerçeğe dayandığı ortaya çıktı. Okyanustaki bu “hayalet dalgaların” varlığı, modern okyanus bilimindeki ilerlemelerle kanıtlandı. 1995 yılında Kuzey Denizi’ndeki Draupner petrol platformunda gerçekleşen 25 metrelik dev dalga, bilimsel ölçümlerin başlangıç noktası oldu ve denizci efsanelerine bir gerçeklik katmış oldu.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte araştırmacılar, 2001 yılından itibaren Avrupa Uzay Ajansı ve en son 2024’te fırlatılan SWOT uydusu aracılığıyla okyanusların en uzak köşelerinde 20 ila 35 metreye kadar dalgaların varlığını tespit etti. Bu dev dalgaların, fırtına merkezlerinden binlerce kilometre uzakta bile oluşabileceği belirlendi.

Georgia Tech Üniversitesi’nden Francesco Fedele liderliğindeki araştırmacılar, 18 yıl boyunca yaklaşık 27,500 farklı dalga hareketini inceleyerek bu fenomenin ardındaki fiziksel süreçleri ortaya çıkardı. Araştırmalar, dev dalgaların iki yolla oluştuğunu gösteriyor. Bazı durumlarda farklı hızlarda ilerleyen dalgalar aynı noktada birleşerek büyük bir yapı oluştururken, diğer durumlarda dalga formu dikey olarak deformasyona uğrayabiliyor. Bu deformasyonlar, dalgaların boyunu aniden yüzde 20 oranında artırabiliyor.

Günümüzde uydu teknolojileri sayesinde “hayalet dalgaların” sanıldığından daha yaygın olduğu anlaşılmıştır. Queen Elizabeth 2 gibi büyük gemilerin bile karşılaştığı bu doğa olayı, gelişmiş manevra teknikleri ve tahmin sistemleri ile artık daha yönetilebilir bir risk haline gelmiştir. Bilim insanları, gelecekte bu hayalet dalgaların nerede belireceğini önceden tahmin ederek denizciliğin en büyük belirsizliklerinden birini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Author

Tolga Yılmaz

Follow Me
Other Articles
Previous

İstanbul’da Hava Değişimi Geliyor: Sıcaklık 10 Derece Artacak

Next

Elektronik Kelepçe İhlalinde Son Nokta: Ezgi Ö. İçin Tehlike Devam Ediyor

SON YAZILAR

  • 154 Tomahawk füzesi taşıyabilen denizaltı için yolun sonu göründü
  • Açık Radyo, RTÜK’ün lisans iptali kararını AYM’ye taşıdı
  • İzmir Gazeteciler Cemiyeti 80. yaşını dayanışma ve ödüllerle kutladı
  • Nasuh Mahruki’nin tutukluluk itirazı reddedildi: Söylemediği sözden tutuklandı
  • İran Hürmüz önerisini açıkladı: Başka hiçbir formülü kabul etmeyeceğiz. Savaşa hazırız
  • TMO’dan kritik karar: Buğdayda ihracat yasağı 16 ay sonra kaldırıldı
  • İran’dan müzakere açıklaması
  • Eskişehir’de parkta korkunç olay! 14 yaşındaki Ebrar elektrik akımına kapıldı
  • YENİ Parti sonrası Meclis’te oturma düzeni değişti: TBMM Genel Kurulu, 7 siyasi parti grubuyla toplandı
  • 6 haftanın dibini gördü: Borsa İstanbul’da sert kayıplar sürüyor

Sayaç

Copyright 2026 — Cebim Delik. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al