Van’da protestoların beşinci günü: ‘Öcalan’ın açıklamasını bekliyoruz’

VAN – Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından başlayan protestolar beşinci gününde de devam ediyor. Protestolar kapsamında, bugün Cumhuriyet Caddesi’nde basın açıklaması düzenlendi.

Açıklamaya, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yerine kayyım atanan belediye eş başkanları Abdullah Zeydan ile Neslihan Şedal, bölge illeri ve ilçelerinin belediye eş başkanları, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve emek örgütleri katıldı.

Polis ablukası altında gerçekleştirilen basın açıklamasına ilk olarak DBP Van İl Eş Başkanı Cemal Demir konuştu. Demir, beş gündür süren protestolarda çok sayıda kişinin işkence edilerek gözaltına alındığını belirtti: “Türkiye’nin dört bir tarafından kente polisler getirildi. Plakaları gizli araçlarla kentimize girdiler. Bunlar hukuki ve insani uygulamalar değildir. Kadınlar, gençler bir sloganla alandalar. O sloganı dile getiren gençler işkenceyle gözaltına alındı, darp edildi. Gençler işkenceye karşı ‘Berxwedan jiyan e, kayyım talan e’ sloganı ile alanda ve işkenceye bu yanıtı veriyor” dedi.

‘KAYYIMLAR İNANCIMIZI KIRAMAZLAR’

Demir’in ardından, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan konuşmasını Kürtçe olarak yaptı. Doğan, “Halklar olarak ortak bir yaşam vaadimiz var. Kürt halkının öncülüğünde bir barışı var etmek için yıllardır mücadele ediyoruz. Bizler bu barışın adımını atacak Sayın Abdullah Öcalan’ın açıklamasını bekliyoruz. Niçin güveniyoruz? Çünkü inanıyoruz. Yıllardır Sayın Öcalan ve Kürt halkı ne istiyor? Onurlu bir barış, beraber özgür bir yaşam istiyorlar. Savaşın, çatışmanın ve kayyımların sonlanmasını istiyorlar. Kaybolan yüzyılı bir daha kaybetmemek adına Kürt halkının geldiği nokta önemlidir. Kayyım gelse bile bu geldiğimiz önemli noktayı hatırladıkça mutlu olmalıyız. Umudumuz olmalı, kendimize güvenmeliyiz. Kayyımlarla inancımızı kıramazlar, Van bizimdir, Van sizlerindir. Van nasıl ki tarih yazdı tekrar yazacaktır” diye konuştu.

‘VAN HALKININ GÖNDERİĞİ MESAJ İYİ OKUNMALI’

Kürt halkının, yeni bir yaşamın inşası için mücadele ettiğini belirten Doğan, “Kürt halkı olarak bir barışın ve özgürlüğün rehberi ile yol göstericisi olmak istiyoruz. Bugün Van halkının duruşu sadece Van’a özgü değildir. Türkiye halkları Van halkının gönderdiği mesajı iyi okumalı. Bugün Van’daki kayyım uygulaması, her yer için her kent için bir tehlikedir. Bugün Van’dan başladı yarın başka bir kentten başlayacaktır. Bu nedenle kayyıma karşı durmak gerekir” diye konuştu.

DOĞAN, ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATILRATTI

“Sandıkların itibarı her şeydir ve korunmalıdır” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van’da 31 Mart’ta kurulan sandıklarda, halk bütün politikalara rağmen oyunu kullandı. Onların itibarı neden korunmuyor? Neden onların sandıkları korunmuyor? Bu tam da şu anlama geliyor; Kürdistan coğrafyasında oy verenlerin oyunu kabul etmiyor, iradelerini yok sayıyorlar. Hiç kimsenin gücü Kürt halkının iradesine ket vurmaya yetmedi ve yetmeyecektir. Bu kayyımların önü kesilmezse bugün Van yarın İstanbul’a atanır, Ankara’ya atanır ve İzmir’e atanır. Bugün Van’ın iradesine sahiplenilişi sadece bizler için değil, bütün Türkiye halkları için Van ayakta.”

Related Posts

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda çarpıcı Bahçeli ve Öcalan detayı

Avrupa Parlamentosu’nun 2023-2024 yılı Türkiye raporu yayınlandı. Raporda MHP lideri Devlet Bahçeli ile PKK lideri Öcalan detayı dikkat çekti.

Macron, araştırmacıları Fransa’ya çekmek için ek 100 milyon avro yatırım yapacaklarını duyurdu

Macron, araştırmacıları Fransa’ya çekmek için ek 100 milyon avro yatırım yapacaklarını duyurdu

Nikah dairelerinde boşluk kalmadı: O tarihte evlenmek isteyenlerin sayısı 3 kat arttı

Adana’da evliliklerini unutulmaz bir tarihle taçlandırmak isteyen çiftler, 05.05.2025 tarihinde dünyaevine girebilmek için nikah dairelerine akın etti.

Muğla’da yaban domuzlarıyla ilgili flaş karar

Muğla’da yaban domuzlarının yerleşim yerlerine kadar inmesi üzerine Muğla İli Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından bir dizi tedbir kararı alındı.

Yeni araştırma ortaya çıkardı: Mikroplastikler okyanusun her katmanına bulaştı

Uluslararası bir araştırma ekibi, son on yılda dünya genelindeki okyanuslardan aldıkları binlerce örnekle yaptıkları analizlerde, mikroplastiklerin artık yüzey sularıyla sınırlı kalmadığını, denizlerin en derin noktalarına kadar nüfuz ettiğini belgeledi.

Kıbrıs gazetesinden iddia: ‘Erdoğan’ın açılışı için Türkiye’den KKTC’ye götürülenler dönüşte birbirine girdi’

Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki külliye açılışının kalabalık olmayacağı endişesiyle Türkiye’den bin kişinin özel uçakla götürüldüğü iddia edildi. Götürülenlerin dönüşte havalimanında ‘içki-sigara’ için kavga ettiği öne sürüldü.